Een slechte adem is erg vervelend. Het is natuurlijk erg gênant als iemand afhaakt tijdens een gesprek wegens een slechte adem. Toch komt het geregeld voor dat mensen uit hun mond ruiken. Deze mensen hebben het vaak niet eens meer door, aangezien ze er gewend aan geworden zijn. Een slechte adem is goed op te bestrijden.

Er zijn twee vormen van een slechte adem. De eerste komt door het eten van voedingsmiddelen die niet erg ruiken. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het eten van knoflook. Deze slechte geur verdwijnt ook weer naar verloop van tijd. Het is erger als er sprake is van een chronische slechte adem, ook wel halitose genoemd. Dit is een slechte adem die niet tijdelijk is, maar dagelijks aanwezig is.

Mensen met halitose hebben vaak zelf niet door dat ze uit hun mond ruiken. Dit komt mede doordat ze gewend zijn geraakt aan de geur. Het werkt een beetje hetzelfde als het opdoen van parfum. In het begin ruik je het erg goed, maar na verloop van tijd raakt je neus er gewend aan. Je ruikt de geur dan niet meer.

Halitose wordt veroorzaakt door bacteriën in het gebit. Een slechte adem is goed te behandelen. Vaak zitten deze bacteriën achterop de tong. Met een tongschraper kan je de bacteriën verwijderen, waardoor de adem beter wordt. Het kan natuurlijk ook komen door het slecht schoonmaken van de tanden. Om een schone adem te hebben moet je je gehele mond gewoon goed onderhouden. Om een slechte adem sneller kwijt te raken kan er gebruik gemaakt worden van antibacterieel mondspoelmiddel.

Tot slot hebben ook veel mensen last van een slechte adem in de ochtend. Een glaasje water helpt vaak al om de geur te laten verdwijnen. Ook hier kunt u dit voorkomen door de tanden en tong ‘s avonds voor het slapen grondig te reinigen.
Voor meer informatie of persoonlijk advies ga naar uw mondhygiënist. Ook kunt u hier een mondhygiënist uit Amsterdam vinden.