Gevoelige tanden worden veroorzaakt doordat het tandbeen (dentine) bloot ligt. Dentine is het deel van de tand wat onder het glazuur en de harde buitenste laag. In het tandbeen zitten vele zenuwen. Met gevoelige tanden ligt er dus een stuk tandbeen onbeschermd. Bij het eten en drinken van koude of warme voedingsmiddelen zullen de tandzenuwen geprikkeld worden. Dit kan een vervelende pijn veroorzaken.

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk voor gevoelige tanden. Het kan zijn dan het vanzelf overgaat, maar dat ligt aan de oorzaak van de aandoening. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden:

  • De eerste mogelijke oorzaak kan zijn dat er te hard gepoetst is. Hard poetsen kan zorgen voor terugtrekkend tandvlees. Het tandbeen zal door het terugtrekkende tandvlees bloot worden gesteld, waardoor er dus gevoelige tanden ontstaan.
  • De tweede mogelijke oorzaak is ontstoken tandvlees. Bij ontstoken tandvlees ligt het tandvlees losser om de tanden en kiezen. Door het losser liggen van het tandvlees wordt ook hier weer het tandbeen bloot gesteld.
  • Tot slot is het ook mogelijk dat na een tandheelkundige behandeling gevoelige tanden ontstaan. Wanneer een tandarts of mondhygiënist bijvoorbeeld uw tanden heeft gebleekt of gingivitis en parodontitis heeft behandeld kan er tijdelijk gevoelige tanden ontstaan. Deze vorm gaat meestal vanzelf weer over.

Het voorkomen van gevoelige tanden kan door het goed onderhouden van het gebit. Het aankopen van goede tandpasta, mondspoelmiddelen en op de juiste manier tandenpoetsen maakt de kans kleiner op gevoelige tanden. Goede mondzorg is dus van belang om gevoelige tanden tegen te gaan. Wanneer gevoelige tanden langdurig aanwezig is raden wij aan om een mondhygiënist te raadplegen. Deze kunt u persoonlijk advies geven om de gevoeligheid aan te pakken.